dijous, 12 de desembre del 2013

IMPORTÀNCIA DE LES FAMÍLIES

Tot i què en les tasques del psicopedagog del meu centre té la funció d’assessorar a les famílies, en el temps que he estat realitzant les practiques no he tingut la oportunitat de veure aquesta funció. Tot i així, m’agradaria dedicar aquesta entrada per reflexionar sobre la gran importància de les famílies en la tasca dels psicopedagogs a l’escola.
Molts cops no ens parem a parar en el gran paper que podrien tenir les famílies en la nostra tasca si els dexessim participar més en allò què fem. Les famílies ens poden proporcionar molta informació que a nosaltres des de l’escola ens és molt difícil saber, com és tot allò que succeeix quan l’alumne surt per la porta del centre.
El paper del psicopedagog pot ser un gran nexe amb les famílies i ha de precurar que les famílies ens vegin com un suport i una ajuda per a ells, no ens poden veure com una amenaça, i per tant es feina nostre intentar guanyar-nos-les.
La nostre tasca al centre a nivell familiar és facilitar recursos i estratègies per dur a terme en un ambient no escolar, per tal de reforçar i complementar tota la feina què es fa al centre i per altre banda escoltar a les famílies en tots els seus neguits i dubtes que puguin tenir referent a la intervenció que es fa al seu fill , també resoldre possibles preguntes que puguin anar sorgint durant el curs.
 

Hem de ser conscient de la gran ajuda que pot ser treballar conjuntament amb les famílies.Aquesta importància en la col·laboració amb les famílies ho hem vist a l’assignatura de Diseny, desenvolupament i innovació del currículum. En aquesta assignatura ens van fer veure la importància d’incloure  les famílies en el currículum i en les activitats que desenvolupem diàriament al centre .Això es veu reflectit en la Teoria Sistèmica, on esmenta la importància de relació dels diferents sistemes en el qual interactua l’alumne, on els dos més importants en aquestes edats són la família i l’escola.
Us deixo una pàgina web on es donen recursos per treballar amb les famílies:



2 comentaris:

  1. Hola,
    Estic molt d'acord amb el que comentes. El paper de la família és fonamental, la família és una institució que por ajudar (o bé perjudicar) en els processos educatius i de desenvolupament dels infants. Cal fer-les partíceps de l'educació dels seus fills.
    Un de les tasques del psicopedagog en relació al treball amb famílies, és guanyar-se el seu respecte i confiança per a poder treballar junts, amb un objectiu comú.

    Ainhoa

    ResponElimina
  2. A mi em passa el mateix. Durant l'estada de pràctiques la relació amb les famílies han estat entrevistes amb pares, ( jo no he pogut assistir ja que eren temes a parlar molt personals) però si que és cert a banda de les entrevistes no he observat a la família en més aspectes, a banda de les entrevistes i els comunicats d'agenda.

    Gràcies pel recurs!

    ResponElimina